Zapalenie żołądka to inaczej uszkodzenie wewnętrznej warstwy jego ściany, które jest skutkiem oddziaływania rozmaitych czynników. Winowajcą tych uszkodzeń, w 90% zdiagnozowanych przypadków, jest bakteria Helicobacter Pylori. Leczenie zakażeń na tle bakteryjnym polega na antybiotykoterapii. Stan zapalny błony śluzowej żołądka mogą powodować także czynniki autoimmunologiczne. Etiologia stanów zapalnych o takim podłożu jest nieznana. Nie wiadomo, dlaczego organizm wytwarza przeciwciała, które atakują jego własne tkanki.
Także czynniki toksyczne sprzyjają pojawieniu się dolegliwości żołądkowych. Za te najbardziej drażniące uważa się alkohol, niektóre leki i inne substancje szkodliwe, z którymi człowiek ma bezpośredni kontakt.
Dieta na zapalenie żołądka jest kluczowym elementem w leczeniu uszkodzeń błony śluzowej. Sposób żywienia chorego ma ogromny wpływ na dalszy rozwój choroby. Zaniedbane i nieleczone zapalenie żołądka może skutkować poważnymi powikłaniami, dlatego lepiej jest je leczyć w początkowym stadium. Dieta w stanach zapalnych powinna być lekkostrawna.
CZYM JEST DIETA LEKKOSTRAWNA (ŁATWOSTRAWNA)?
Współcześnie obok leczenia farmakologicznego, niezwykle istotna okazałą się kwestia odpowiedniej diety. Zaleca się unikanie potraw i napojów nasilających objawy refluksu, szczególnie obfitych porcji, pokarmów pobudzających wydzielanie żołądkowe, uwalniających gazy w żołądku czy mających w swoim składzie niestrawne cukry. Wiele badań wskazuje na to, że nadwaga oraz otyłość są czynnikami ryzyka choroby refluksowej przełyku oraz zmian zapalnych w jego obrębie. Dokładnie skomponowana dieta
OGÓLNE ZASADY DIETY:
Dieta łatwostrawna w chorobie refluksowej ma za zadanie złagodzić objawy choroby po przez eliminację surowców i produktów takich jak:
Tłuste produkty, marynaty, różnego rodzaju wędzonki czy ostre przyprawy, czekolady
Produkty cechujące się wysoką zawartością błonnika pokarmowego
DIETOTERAPIA ZALECENIA:
Zgodnie z zaleceniami, dieta w przypadku zapalenia przełyku, powinna zawierać do 5-6 posiłków o małej objętości. Nasz catering dostarcza 5 pełnowartościowych posiłków, które spełniają ściśle określone wytyczne żywieniowe. Zawartość błonnika w zestawach MedCatering nie przekracza 25 gram i pochodzi on jedynie ze świeżych warzyw i owoców oraz delikatnego pieczywa pszennego czy kasz.
Dostosowaliśmy również obróbkę termiczną do zaleceń dietetycznych, dlatego wszystkie potrawy przygotowywane w naszej kuchni są:
gotowane na parze,
rozgotowywanie w wodzie,
pieczenie w rękawie lub pergaminie,
tłuszcz do potraw dodaje się po ich przyrządzeniu
Dodatkowo przed obróbką termiczną, wszystkie wykorzystane w produkcji warzywa i owoce zostają odpowiednio przygotowane (np. obrane ze skórki, usunięte zostają części zwłókniałe i twarde).
PRZYKŁADOWE MENU DIETY NA REFLUKS ŻOŁĄDKOWO-PRZEŁYKOWY:
ŚNIADANIE: Owsianka kokosowa z malinami i jabłkiem
DRUGIE ŚNIADANIE: Chleb graham ze świeżym masłem i delikatną wędliną drobiową, sałatą i pomidorem bez skórki,
OBIAD: Pierś z kurczaka gotowana na parze w sosie śmietankowo-serowym z mini marchewką i brokułami
PODWIECZOREK: Jogurt naturalny z nektarynką bez skórki,
KOLACJA: Zupa krem z zielonego groszku i łyżką masła.
Zalecana zwartość podstawowych składników w przypadku poszczególnych kaloryczności zestawów MedCatering:
Dna moczanowa to zapalna choroba stawów spowodowana odkładaniem się w nich kryształków moczanu sodu. Towarzyszy jej podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi oraz zwiększone jego wydalaniem wraz z moczem...
Miażdżyca to przewlekła choroba zapalna naczyń tętniczych charakteryzująca się zwężeniem światła przepływu krwi na skutek postępującego rozwoju i rozrostu blaszki miażdżycowej.