Hiperurykemia

 

Hiperurykemia to podwyższone stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi. Diagnozuje się je gdy wartość przekroczy 7 mg/dl. Hiperurykemie można podzielić na wrodzoną (uwarunkowaną genetycznie np. zespół Lescha-Nyhana) lub nabytą wynikającą z nieprawidłowych zwyczajów i nawyków żywieniowych.

 

 

Do głównych przyczyn zalicza się. Kwas moczowy jest jednym z końcowych produktów metabolizmu wątrobowego związków purynowych, występujących przede wszystkim w mięsie i jego produktach, rybach i owocach morza. Nadmierne spożycie produktów bogatych w związki purynowe lub fruktozę, nadużywanie alkoholu, odwodnienie czy nadmierny ponad siły wysiłek fizyczny powodują, nadmierną produkcję kwasu moczowego. Aby zachować homeostazę organizm musi usunąć wraz z moczem taką samą ilość kwasu moczowego jaka została wyprodukowana, gdy jednak nie jest to możliwe to przy jego wysokich stężeniach we krwi zaczyna odkładać się w postaci soli kwasu moczowego w stawach i tkankach miękkich prowadząc do rozwoju pełnoobjawowej dny moczanowego (odnośnik). Aby tak się nie stało, należy szybko wdrożyć odpowiednie leczenie i dietoterapię.