Choroba wieńcowa to jedna z najczęstszych chorób układu sercowo-naczyniowego. Podstawowym objawem, na który skarży się chory, jest dławica piersiowa, czyli uczucie ucisku, pieczenia bądź dławienia w okolicy zamostkowej, wywołane wysiłkiem fizycznym, stresem, zimnym powietrzem. Objawy ustępują w spoczynku lub po zażyciu krótko działających nitratów. Dolegliwości wynikają z niedokrwienia mięśnia sercowego, którego przyczyną jest miażdżyca tętnic wieńcowych”1.Choroby układu sercowo-naczyniowego są główną przyczyną umieralności na całym świecie. Ponad 4 mln Europejczyków umiera rocznie z powodu choroby układu krążenia.
Styl życia, w szczególności nie odpowiednia dieta oraz brak aktywności fizycznej zwiększają prawdopodobieństwo rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Od lat 60 XX wieku uważa się za skuteczne działanie prewencyjne, a także wspomagające leczenie chorób układu krążenia stosowanie diety śródziemnomorskiej, czyli schematu żywienia ludzi zamieszkujących kraje Basenu Morza Śródziemnego.
CZYM JESY DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA?
W krajach Basenu Morza Śródziemnego do wczesnych lat 60 ubiegłego wieku mieszkańcy rzadko zapadali na choroby układu krążenia. Średnia długość życia w tych okolicach była największa. U podłoża tego leżały m.in. odpowiednia dieta, przyjęta aktualnie jako wzorcową dietę przeciwmiażdżycową oraz dedykowaną w przypadku stanów po zawałach mięśnia sercowego.
OGÓLNE ZASADY DIETY:
Na podstawie zbiorów nawyków mieszkańców Basenu Morza Śródziemnego, powstały założenia diety śródziemnomorskiej. Głównym założenie diety jest ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i zastąpienie ich jedno- i wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (w tym kwasami omega-3) wraz z odpowiednim spożyciem warzyw i owoców.
DIETOTERAPIA ZALECENIA:
Zgodnie z opinią dietetyków i naukowców, dieta śródziemnomorskie uznawana jest na dietę wzorcową, która powinna wytyczać trend jako wzór zdrowego odżywiania w prewencji wielu chorób, m.in. chorób układu krążenia, bądź po przebytych zawałach.
Właśnie z tego powodu we współpracy z dietetykami Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego dostosowaliśmy śródziemnomorski model żywienia do warunków polskich. Wykorzystujemy rodzime potrawy i produkty we właściwych proporcjach. Dieta charakteryzuje się:
Dużą ilością różnorodnych warzyw i owoców,
Dużą ilością nasion roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych i orzechów,
Dodatkiem do potraw oliwy z oliwek,
Stosowaniem ryb bogatych w kwasy omega-3 (EPA i DHA) i umiarkowanym ich spożyciem.
Umiarkowanym spożyciem drobiu, mleka i przetworów mleka oraz jak najmniejszym spożyciem czerwonego mięsa, wędlin.
Błonnik pokarmowy pochodzi głównie z pełnoziarnistych produktów zbożowych takich jak (pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, makaron razowy, grube kasze, płatki, otręby) oraz surowych warzyw i owoców.
Dostosowaliśmy również obróbkę termiczną do zaleceń dietetycznych diety śródziemnomorskiej, dlatego wszystkie potrawy przygotowywane w naszej kuchni są:
gotowane na parze,
gotowane w wodzie a’dente,
pieczone w piecach konwekcyjno-parowych,
duszone,
smażone bez tłuszczu bądź z jego niewielką ilością,
Dbamy również o dobór odpowiednich dobór składników stosowanych w diecie śródziemnomorskiej, co przedstawia poniższa tabela:
PRZYKŁADOWE MENU DIETY ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ:
ŚNIADANIE: Pełnoziarniste pieczywo z awokado, wędzonym łososiem, ogórkiem i rukolą
DRUGIE ŚNIADANIE: Sałatka z młodym szpinakiem, granatem, mozzarellą, pomidorkami cherry z sosem cytrusowym
OBIAD: Pieczony łosoś, fasolka szparagowa, ziemniaki w przyprawach
PODWIECZOREK: Smoothie z jarmużu i owoców sezonowych
KOLACJA: Sałatka grecka z oliwkami, kaparami
Zalecana zwartość podstawowych składników w przypadku poszczególnych kaloryczności zestawów MedCatering. Poniższa tabela przedstawia dzienną szacunkową wartość składników odżywczych wybranej kaloryczności programu diety w chorobach serca i po przebytych zwałach. Może różnić się w zależności od aktualnego menu na konkretny dzień.
Dna moczanowa to zapalna choroba stawów spowodowana odkładaniem się w nich kryształków moczanu sodu. Towarzyszy jej podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi oraz zwiększone jego wydalaniem wraz z moczem...
Miażdżyca to przewlekła choroba zapalna naczyń tętniczych charakteryzująca się zwężeniem światła przepływu krwi na skutek postępującego rozwoju i rozrostu blaszki miażdżycowej.