Choroby wątroby obejmują szereg jednostek chorobowych, z których najczęściej występują: ostre i przewlekłe zapalenie wątroby, marskość wątroby, choroba stłuszczeniowa wątroby i toksyczne uszkodzenie wątroby. W leczeniu tych chorób żywienie jest podstawowym elementem terapii.
Chorzy z przewlekłymi chorobami wątroby są szczególnie narażeni na wystąpienie niedożywienia i niedoborów witamin oraz składników mineralnych. Stan ten powodowany być może różnymi czynnikami, m. in. brakiem łaknienia, zaburzeniami trawienia i wchłaniania, podwyższeniem wydatku energetycznego organizmu. Niezbędna do ustalenia odpowiedniego leczenia dietetycznego jest uprzednia ocena stanu odżywienia.
CZYM JESY DIETA LEKKOSTRAWNA (ŁATWOSTRAWNA)?
Współcześnie obok leczenia farmakologicznego, niezwykle istotna okazałą się kwestia odpowiedniej diety, która w przeszłości była jedynym skutecznym środkiem walki z chorobą. Dlatego dokładnie skomponowana dieta może wspomóc leczenie chorób wątroby.
OGÓLNE ZASADY DIETY:
Dieta łatwostrawna jest modyfikacją żywienia podstawowego polegającą na eliminacji produktów i potraw powodujących nadmierne wydzielanie soków trawiennych takich jak:
Tłuste produkty, marynaty, różnego rodzaju wędzonki czy ostre przyprawy, czekolady
produkty z wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
DIETOTERAPIA ZALECENIA:
Zgodnie z zaleceniami, dieta w przypadku zapalenia przełyku, powinna zawierać do 5-6 posiłków o małej objętości. Nasz catering dostarcza 5 pełnowartościowych posiłków, które spełniają ściśle określone wytyczne żywieniowe. Zawartość błonnika w zestawach MedCatering nie przekracza 25 gram i pochodzi on jedynie ze świeżych warzyw i owoców oraz delikatnego pieczywa pszennego czy kasz.
Dostosowaliśmy również obróbkę termiczną do zaleceń dietetycznych, dlatego wszystkie potrawy przygotowywane w naszej kuchni są:
gotowane na parze,
rozgotowywanie w wodzie,
pieczenie w rękawie, pergaminie,
tłuszcz do potraw dodaje się po ich przyrządzeniu
Dodatkowo przed obróbką termiczną, wszystkie wykorzystane w produkcji warzywa i owoce zostają odpowiednio przygotowane (np. obrane ze skórki, usunięte zostają części zwłókniałe i twarde).
PRZYKŁADOWE MENU DIETY WĄTROBOWEJ:
ŚNIADANIE: Płatki ryżowe na mleku z dodatkiem borówek,
DRUGIE ŚNIADANIE: Chleb graham ze świeżym masłem i delikatną wędliną drobiową, sałatą i pomidorem bez skórki,
OBIAD: Łosoś gotowany na parze z kaszą kus kus i marchewką baby
PODWIECZOREK: Budyń jaglany z musem jabłkowym
KOLACJA Zupa krem z zielonego groszku i łyżką masła.
Zalecana zwartość podstawowych składników w przypadku poszczególnych kaloryczności zestawów MedCatering.
Dna moczanowa to zapalna choroba stawów spowodowana odkładaniem się w nich kryształków moczanu sodu. Towarzyszy jej podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi oraz zwiększone jego wydalaniem wraz z moczem...
Miażdżyca to przewlekła choroba zapalna naczyń tętniczych charakteryzująca się zwężeniem światła przepływu krwi na skutek postępującego rozwoju i rozrostu blaszki miażdżycowej.