Choroba Hashimoto to przewlekłe schodzenie autoimmunologiczne, ujawniające się najczęściej między 30 a 50 rokiem życia, głównie u kobiet. Charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym gruczołu tarczowego, wynikającym z autoagresji czyli atakowaniu komórek tarczycy przez komórki układu odpornościowego. Choroba Hashimoto stanowi najczęstszą przyczynę niedoczynności tarczycy, a co za tym idzie wtórnej nadwagi i otyłości. Podstawą leczenia jest wygaszenie stanu zapalnego i zahamowanie postępu choroby i ograniczenie objawów poprzez zastosowanie odpowiedniej terapii hormonalnej i podjęcia dietoterapii.
CZYM JEST DIETA HASHIMOTO BEZ WYKLUCZEŃ PRODUKTÓW GLUTENOWYCH
Dieta w chorobę Hashimoto powinna dostarczać wszystkich składników niezbędnych do prawidłowej pracy tarczycy i ograniczać składniki wpływające niekorzystnie na stan zapalny gruczołu, a także zaburzających syntezę hormonów tarczycy i utrudniających ich wchłanianie w postaci leków.
OGÓLNE ZASADY DIETY:
Dieta została stworzona zgodnie z ogólnymi zasadami żywieniowymi skierowanymi do osób dorosłych z uwzględnieniem odpowiedniej obróbki produktów zawierających substancje goitrogenne (warzywa kapustne, nasiona roślin strączkowych). Jest to standardowa wersja diety w chorobach Tarczycy.
Dbamy o to aby zestawy były skonstruowane w odpowiedni sposób:
błonnik pokarmowy pochodzi głównie z pełnoziarnistych produktów zbożowych (pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, makaron razowy, grube kasze, płatki, otręby) oraz surowych warzyw i owoców (przewaga formy surowej nad gotowaną).
Produkty zbożowe – posiłki komponowane z użyciem pełnoziarnistych produktów (pieczywo pełnoziarniste, żytnie, razowe, ryż brązowy, makaron razowy, grube kasze, płatki, otręby), ale stosowane jest również t te z mniejszą zawartością błonnika pokarmowego (pieczywo mieszane); spożywane codziennie, do większości posiłków,
Mleko i przetwory – o 1,5% zawartości tłuszczu; dwie niepełne szklanki mleka i/lub przetworów mlecznych (fermentowanych) przez większość dni w tygodniu; zaplanowaną ilość mleka i przetworów mleka można zastąpić 2-4 razy w tygodniu napojami roślinnymi wzbogaconymi w wapń np. napojem owsianym, migdałowym, ryżowym, kokosowym.
warzywa i owoce ze skórkami i pestkami w formie surowej; można modyfikować konsystencję w ramach uatrakcyjniania posiłków np. rozdrabnianie, miksowanie (zupy kremy); można stosować produkty marynowane, kiszone, wędzone w ograniczonej ilości (np. wędzona ryba) do zagęszczania potraw można stosować zawiesinę mąki w wodzie lub w mleku, namoczoną bułkę lub niewielką ilość masła, oleju lub mleka; posiłki mogą być przechowywane w lodówce, mogą być odgrzewane
DIETOTERAPIA ZALECENIA:
Właśnie z tego powodu we współpracy z dietetykami Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego dostosowaliśmy budowę naszego menu do ścisłych zaleceń dietetycznych dla osób chorych. Nasze zestawy zawierają 5 zbilansowanych posiłków.
Dieta charakteryzuje się:
ograniczeniem spożycia mięsa i jego przetworów, w zamian stosowanie jaj, mleka, produktów mlecznych innych źródeł pełnowartościowego białka
dużą dawką warzyw i owoców ze wskazaniem przewagi tych w formie surowej,
Błonnik pokarmowy pochodzi głównie z pełnoziarnistych produktów zbożowych takich jak (pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, makaron razowy, grube kasze, płatki, otręby).
Wykluczeniem dodatku cukru i słodyczy.
Dostosowaliśmy również obróbkę termiczną do zaleceń dietetycznych diety w chorobach tarczycy dlatego wszystkie potrawy przygotowywane w naszej kuchni są:
gotowane na parze,
gotowane w wodzie a’dente,
pieczone w piecach konwekcyjno-parowych,
duszone,
smażone bez tłuszczu bądź z jego niewielką ilością,
wszelkie warzywa kapustne, rośliny strączkowe podawane są wyłącznie po ugotowaniu
PRZYKŁADOWE MENU DIETY W CHOROBACH TARCZYCY:
ŚNIADANIE: Fit owsianka na mleczku kokosowym z dodatkiem malin i bakali
DRUGIE ŚNIADANIE: Sałatka tabbouli
OBIAD: Kurczak curry z dzikim ryżem i kiełkami rzodkiewki
PODWIECZOREK: Budyń z kaszy jaglanej ze śliwkowo-gruszkowym musem
KOLACJA Omlet z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i rukolą
Zalecana zwartość podstawowych składników w przypadku poszczególnych kaloryczności zestawów MedCatering. Poniższa tabela przedstawia dzienną szacunkową wartość składników odżywczych wybranej kaloryczności programu z grupy chorób tarczycy. Może różnić się w zależności od aktualnego menu na konkretny dzień.
Dna moczanowa to zapalna choroba stawów spowodowana odkładaniem się w nich kryształków moczanu sodu. Towarzyszy jej podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi oraz zwiększone jego wydalaniem wraz z moczem...
Miażdżyca to przewlekła choroba zapalna naczyń tętniczych charakteryzująca się zwężeniem światła przepływu krwi na skutek postępującego rozwoju i rozrostu blaszki miażdżycowej.