Choroby układu sercowo-naczyniowego są główną przyczyną umieralności na całym świecie. Ponad 4 mln Europejczyków umiera rocznie z powodu choroby układu krążenia. Przyczyną zaburzeń rytmu serca i przewodzenia są zazwyczaj choroby serca, ale także mogą one wynikać z innych zaburzeń np. elektrolitycznych - stężenia wapnia, potasu czy sodu.
Zarówno niedobór jak i nadmiar tych składników może prowadzić do zaburzeń rytmu serca. Nadmiar wapnia przejawia się częstoskurczem, ponieważ wnikanie jonów wapnia do kardiomiocytów pobudza je do skurczu. Nadmiar potasu spowalnia pracę serca i w skrajnych przypadkach może doprowadzić do zatrzymania akcji serca.
Wśród zaburzeń rytmu serca najbardziej niebezpieczne są arytmie komorowe, które w skrajnym nasileniu (migotanie komór) mogą doprowadzić do śmierci. Od lat 60. XX wieku uważa się za skuteczne działanie prewencyjne chorób układu krążenia wdrożenie diety śródziemnomorskiej, czyli schemat żywienia ludzi zamieszkujących kraje Basenu Morza Śródziemnego.
CZYM JEST DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA?
W krajach Basenu Morza Śródziemnego do wczesnych lat 60 ubiegłego wieku mieszkańcy rzadko zapadali na choroby układu krążenia. Średnia długość życia w tych okolicach była największa. U podłoża tego leżały m.in. odpowiednia dieta, przyjęta aktualnie jako wzorcową dietę przeciwmiażdżycową.
OGÓLNE ZASADY DIETY:
Na podstawie zbiorów nawyków mieszkańców Basenu Morza Śródziemnego, powstały założenia diety śródziemnomorskiej. Głównym założenie diety jest ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i zastąpienie ich jedno- i wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (w tym kwasami omega-3) wraz z odpowiednim spożyciem warzyw i owoców.
DIETOTERAPIA ZALECENIA:
Zgodnie z opinią dietetyków i naukowców, dieta śródziemnomorskie uznawana jest na dietę wzorcową, która powinna wytyczać trend jako wzór zdrowego odżywiania w prewencji wielu chorób, m.in. chorób układu krążenia. Właśnie z tego powodu we współpracy z dietetykami Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego dostosowaliśmy śródziemnomorski model żywienia do warunków polskich. Wykorzystujemy rodzime potrawy i produkty we właściwych proporcjach. Dieta charakteryzuje się:
Dużą ilością różnorodnych warzyw i owoców,
Dużą ilością nasion roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych i orzechów,
Dodatkiem do potraw oliwy z oliwek,
Stosowaniem ryb bogatych w kwasy omega-3 (EPA i DHA) i umiarkowanym ich spożyciem.
Umiarkowanym spożyciem drobiu, mleka i przetworów mleka oraz jak najmniejszym spożyciem czerwonego mięsa, wędlin.
Błonnik pokarmowy pochodzi głównie z pełnoziarnistych produktów zbożowych takich jak (pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, makaron razowy, grube kasze, płatki, otręby) oraz surowych warzyw i owoców. Dostosowaliśmy również obróbkę termiczną do zaleceń dietetycznych diety śródziemnomorskiej, dlatego wszystkie potrawy przygotowywane w naszej kuchni są:
gotowane na parze,
gotowane w wodzie a’dente,
pieczone w piecach konwekcyjno-parowych,
duszone,
smażone bez tłuszczu bądź z jego niewielką ilością,
PRZYKŁADOWE MENU DIETY ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ:
ŚNIADANIE: Focaccia z pastą Guacamole z dodatkiem warzyw
DRUGIE ŚNIADANIE: Pralinki orzechowe z cząstkami cytrusów.
OBIAD: Pieczony łosoś w sosie cytrynowym z kaszą bulgur z groszkiem, marchewką i pomidorkami cherry
PODWIECZOREK: Sałatka owocowa Macedonia
KOLACJA: Sałatka z warzywna z kurczakiem i makaronem pełnoziarnistym z sosem balsamico
Zalecana zwartość podstawowych składników w przypadku poszczególnych kaloryczności zestawów MedCatering. Poniższa tabela przedstawia dzienną szacunkową wartość składników odżywczych wybranej kaloryczności programu diety w chorobach serca i po przebytych zwałach. Może różnić się w zależności od aktualnego menu na konkretny dzień.
Dna moczanowa to zapalna choroba stawów spowodowana odkładaniem się w nich kryształków moczanu sodu. Towarzyszy jej podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi oraz zwiększone jego wydalaniem wraz z moczem...
Miażdżyca to przewlekła choroba zapalna naczyń tętniczych charakteryzująca się zwężeniem światła przepływu krwi na skutek postępującego rozwoju i rozrostu blaszki miażdżycowej.