Słaba odporność organizmu, jest często przyczyny podwyższonego ryzyka na zachorowania. W wielu przypadkach problemy z odpornością zaczynają się od środka naszego organizmu, czyli od flory bakteryjnej….To właśnie jelita wytarzają 80 % immunoglobulin w naszym organizmie. Przewlekły stres, niedoleczone infekcje czy nieodpowiednia dieta mogą znacząco wpłynąć na podatność naszego organizmu na choroby wirusowe takie jak SARS-COV-2 i jego następstwo, chorobę COVID-19. W czasie aktualnie panującej pandemii warto zainwestować we własne zdrowie, i postawić na dietę wzmacniającą naszą odporność.
CZYM JESY DIETA WZMACNIAJĄCA ODPORNOŚĆ?
OGÓLNE ZASADY DIETY:
W zaleceniach żywieniowych dla dorosłych w Polsce, według Komitetu Żywienia Człowieka Polskiej Akademii Nauk, Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie oraz Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych, rekomenduje się spożywanie regularnie przynajmniej 3 posiłków dziennie i rozpoczynanie każdego dnia od śniadania. Dieta powinna być urozmaicona, a produkty zbożowe oraz warzywa należy spożywać codziennie. Dieta wspomagająca odporność przeznaczona jest dla osób pragnących wzmocnić odpowiedź układu odpornościowego i w ten sposób zwiększyć odporność na infekcje.
Dieta ta charakteryzuje się dużą ilością warzyw i owoców bogatych w witaminę C i beta-karoten, a także warzyw cebulowych zwierających substancje o działaniu bakteriobójczym, ponadto w diecie należy uwzględnić chude mleko i przetwory ze szczególnym uwzględnieniem produktów probiotycznych, a także mięso i tłuste ryby oraz orzechy i nasiona.
DIETOTERAPIA ZALECENIA:
Właśnie z tego powodu we współpracy z dietetykami Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego stworzyliśmy dietę na poczet naszych czasów! Wykorzystujemy rodzime potrawy i produkty we właściwych proporcjach dodając do nich składniki wzmacniające odporność.
Nasza dieta ma za zadanie wzmocnić odporność, chroniąc tym samym przed wirusami i osłabieniem. Przygotowujemy da naszych Klientów specjalne dodatkowe napoje i soki wzmacniające zawierające takie składniki jak:
Cytryny, pomarańcze, mango,
Miód,
Imbir,
Zakwas buraczany,
Goździki i cynamon czy kurkumę.
Jak również wszelakie Superfoods, które w ostatnich latach podbijają rynek dietetyczny:
Dużą ilością różnorodnych warzyw i stosowaniem owoców zamiast soków i słodyczy.
Ograniczoną ilością tłuszczów w diecie
Wykluczeniem dodatku cukru
umiarkowanym spożyciem ryb, drobiu, mleka i przetworów mleka o wysokiej zawartości tłuszczu oraz jak najmniejszym spożyciem czerwonego mięsa, wędlin.
Ograniczeniem spożycia tłustych mięs i wędlin takich jak np. karkówka, golonka, a wyborem chudych mięs i wędlin takich jak drób, czerwone mięso
Błonnik pokarmowy pochodzi głównie z pełnoziarnistych produktów zbożowych takich jak (pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, makaron razowy, grube kasze, płatki, otręby), ogranicza produktów z mąk wysokiego stopnia przemiału.
Dostosowaliśmy również obróbkę termiczną do zaleceń dietetycznych diety na wzmocnienie odporności dlatego wszystkie potrawy przygotowywane w naszej kuchni są:
gotowane na parze,
gotowane w wodzie a’dente,
pieczone w piecach konwekcyjno-parowych,
duszone,
smażone bez tłuszczu bądź z jego niewielką ilością,
PRZYKŁADOWE MENU DIETY NA ODPORNOŚĆ:
ŚNIADANIE: Pełnoziarniste musli z jogurtem naturalnym, malinami, jagodami goji i płatkami migdałowymi i świeżym mango
DRUGIE ŚNIADANIE: Fit chipsy z jarmużu, marchewki i buraczka z łagodnym ajvarem
OBIAD: Łosoś pieczony w lekkim sosie cytrynowym, z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką z kapusty.
PODWIECZOREK: Sok imbirowy z cytryną i miętą
KOLACJA: Pieczywo pełnoziarniste z pastą z pieczonej papryki i świeżymi warzywami
Zalecana zwartość podstawowych składników w przypadku poszczególnych kaloryczności zestawów MedCatering. Poniższa tabela przedstawia dzienną szacunkową wartość składników odżywczych wybranej kaloryczności programu wspierającego odporność. Wartości mogą różnić się w zależności od aktualnego menu na konkretny dzień.
Dna moczanowa to zapalna choroba stawów spowodowana odkładaniem się w nich kryształków moczanu sodu. Towarzyszy jej podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi oraz zwiększone jego wydalaniem wraz z moczem...
Miażdżyca to przewlekła choroba zapalna naczyń tętniczych charakteryzująca się zwężeniem światła przepływu krwi na skutek postępującego rozwoju i rozrostu blaszki miażdżycowej.