Nadciśnienie tętnicze należy do najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie. Jest ono jednym z najważniejszych czynników ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, udaru i zgonu z przyczyn sercowych. Światowe dane wskazują, że 30% ludzi chorujących na nadciśnienie tętnicze nie wie o swojej chorobie.
Nadciśnienie tętnicze stanowi, więc poważy problem zdrowotny. Z Raportu WHO wynika, że w 2008 roku częstość występowania podwyższonego ciśnienia tętniczego u dorosłych powyżej 25 roku życia na świecie wynosiła 40%. W Polsce natomiast na nadciśnienie tętnicze choruje około 8,6 mln osób co stanowi 29% dorosłych. Styl życia, w szczególności nieodpowiednia dieta oraz brak aktywności fizycznej zwiększają prawdopodobieństwo rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Od lat 60. XX wieku uważa się za skuteczne działanie prewencyjne chorób układu krążenia wdrożenie diety śródziemnomorskiej, czyli schemat żywienia ludzi zamieszkujących kraje Basenu Morza Śródziemnego.
CZYM JESY DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA?
W krajach Basenu Morza Śródziemnego do wczesnych lat 60 ubiegłego wieku mieszkańcy rzadko zapadali na choroby układu krążenia. Średnia długość życia w tych okolicach była największa.
OGÓLNE ZASADY DIETY:
Na podstawie zbiorów nawyków mieszkańców Basenu Morza Śródziemnego, powstały założenia diety śródziemnomorskiej. Głównym założenie diety jest ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i zastąpienie ich jedno- i wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (w tym kwasami omega-3) wraz z odpowiednim spożyciem warzyw i owoców.
DIETOTERAPIA ZALECENIA:
Zgodnie z opinią dietetyków i naukowców, dieta śródziemnomorskie uznawana jest za dietę wzorcową, która powinna wytyczać trend jako wzór zdrowego odżywiania w prewencji wielu chorób, m.in. nadciśnienia tętniczego. Właśnie z tego powodu we współpracy z dietetykami Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego dostosowaliśmy śródziemnomorski model żywienia do warunków polskich. Wykorzystujemy rodzime potrawy i produkty we właściwych proporcjach.
Dieta charakteryzuje się:
Dużą ilością różnorodnych warzyw i owoców,
Dużą ilością nasion roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych i orzechów,
Dodatkiem do potraw oliwy z oliwek,
Stosowaniem ryb bogatych w kwasy omega-3 (EPA i DHA) i umiarkowanym ich spożyciem.
Umiarkowanym spożyciem drobiu, mleka i przetworów mleka oraz jak najmniejszym spożyciem czerwonego mięsa, wędlin.
Błonnik pokarmowy pochodzi głównie z pełnoziarnistych produktów zbożowych takich jak (pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, makaron razowy, grube kasze, płatki, otręby) oraz surowych warzyw i owoców. Dostosowaliśmy również obróbkę termiczną do założeń diety śródziemnomorskiej, dlatego wszystkie potrawy przygotowywane w naszej kuchni są:
gotowane na parze,
gotowane w wodzie a’dente,
pieczone w piecach konwekcyjno-parowych,
duszone,
smażone bez tłuszczu bądź z jego niewielką ilością,
PRZYKŁADOWE MENU DIETY ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ:
ŚNIADANIE: Pieczywo razowe z pastą rybną bogatą w omega-3, pół jabłka
DRUGIE ŚNIADANIE: Sałatka owocowa z sosem mango
OBIAD: Pieczony łosoś, fasolka szparagowa, ziemniaki w przyprawach
PODWIECZOREK: Jogurt naturalny z owocami
KOLACJA Sałatka grecka z oliwkami, kaparami
Zalecana zwartość podstawowych składników w przypadku poszczególnych kaloryczności zestawów MedCatering:
Dna moczanowa to zapalna choroba stawów spowodowana odkładaniem się w nich kryształków moczanu sodu. Towarzyszy jej podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi oraz zwiększone jego wydalaniem wraz z moczem...
Miażdżyca to przewlekła choroba zapalna naczyń tętniczych charakteryzująca się zwężeniem światła przepływu krwi na skutek postępującego rozwoju i rozrostu blaszki miażdżycowej.