Choroba wrzodowa jest określona jako zespół zmian ogólnoustrojowych i miejscowych, których głównym objawem jest wrzód żołądka bądź dwunastnicy przekraczającym warstwę mięśniową błony śluzowej i sięgającym do przewodu pokarmowego. Choroba wrzodowa występuje u około 10% populacji i uważana jest za jedną z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego1. Wśród czynników, które determinują rozwój choroby wrzodowej są nie tylko predyspozycje genetyczne, ale również ogólna higiena życia (np. palenie tytoniu). Zalecana dieta w chorobie to tzw. Dieta łatwostrawna, która nie obciąż żołądka oraz nie powoduje stanów zapalnych.
CZYM JESY DIETA LEKKOSTRAWNA (ŁATWOSTRAWNA)?
Współcześnie obok leczenia farmakologicznego, niezwykle istotna okazałą się kwestia odpowiedniej diety, która w przeszłości była jedynym skutecznym środkiem walki z chorobą. Według naukowców z Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie, najnowsze badania epidemiologiczne dowodzą współzależność między spadkiem częstości występowania wrzodów trawiennych, a częstotliwością spożywania i ilością spożywania kwasu linolowego znajdującego się np.: w orzechach i nasionach oraz ograniczeniem spożycia błonnika pokarmowego.
Dokładnie skomponowana dieta może bowiem nie tylko wspomóc leczenie aktualnych stanów, ale również zapobiegać w nawrotach choroby wrzodowej.
OGÓLNE ZASADY DIETY:
Dieta łatwostrawna jest modyfikacją żywienia podstawowego polegającą na eliminacji produktów i potraw powodujących nadmierne wydzielanie soków trawiennych takich jak:
Tłuste produkty, marynaty, różnego rodzaju wędzonki czy ostre przyprawy, czekolady
Produkty z wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
DIETOTERAPIA ZALECENIA:
Zgodnie z zaleceniami, dieta w przypadku zapalenia przełyku, powinna zawierać do 5-6 posiłków o małej objętości. Nasz catering dostarcza 5 pełnowartościowych posiłków, które spełniają ściśle określone wytyczne żywieniowe. Zawartość błonnika w zestawach MedCatering nie przekracza 25 gram i pochodzi on jedynie ze świeżych warzyw i owoców oraz delikatnego pieczywa pszennego czy kasz.
Dostosowaliśmy również obróbkę termiczną do zaleceń dietetycznych, dlatego wszystkie potrawy przygotowywane w naszej kuchni są:
gotowane na parze,
rozgotowywanie w wodzie,
pieczenie w rękawie, pergaminie,
tłuszcz do potraw dodaje się po ich przyrządzeniu
Dodatkowo przed obróbką termiczną, wszystkie wykorzystane w produkcji warzywa i owoce zostają odpowiednio przygotowane (np. obrane ze skórki, usunięte zostają części zwłókniałe i twarde).
PRZYKŁADOWE MENU DIETY NA CHOROBĘ WRZODOWĄ ŻOŁĄDKA I DWUNASTNICY
ŚNIADANIE: Bułka graham z delikatną pastą z suszonym pomidorów
DRUGIE ŚNIADANIE: Smoothie bananowo-truskawkowe z jagodami goji
OBIAD: Gotowany na parze pstrąg z delikatna marchewką baby i ziemniakami,
PODWIECZOREK: Pieczone jabłko z cynamonem
KOLACJA: Zupa krem z zielonego groszku i łyżką masła.
Zalecana zwartość podstawowych składników w przypadku poszczególnych kaloryczności zestawów MedCatering:
Dna moczanowa to zapalna choroba stawów spowodowana odkładaniem się w nich kryształków moczanu sodu. Towarzyszy jej podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi oraz zwiększone jego wydalaniem wraz z moczem...
Miażdżyca to przewlekła choroba zapalna naczyń tętniczych charakteryzująca się zwężeniem światła przepływu krwi na skutek postępującego rozwoju i rozrostu blaszki miażdżycowej.