W chorobie Hashimoto często obserwuje się nietolerancję na gluten i niejednokrotnie gdy różne diety zawodzą okazuje się, że zastosowanie diety bezglutenowej ma korzystny wpływ przebieg choroby. Nie ma jednak wystarczających dowodów naukowych na skuteczność tego rodzaju terapii w chorobie Hashimoto. Niemniej jednak stanowi ona alternatywę w przypadku gdy inne diety zawodzą.
CZYM JEST DIETA HASHIMOTO
Choroba Hashimoto należy do jednostek chorobowych o podłożu autoimmunologicznym. Zapalenie tarczycy dotykające osób w przedziale wiekowym 30–50 lat, należy do najczęstszych przyczyn niedoczynności tarczycy. Ta z kolei stanowi istotny czynnik występowania wtórnej nadwagi i otyłości.
OGÓLNE ZASADY DIETY:
Dieta została stworzona zgodnie z ogólnymi zasadami żywieniowymi skierowanymi do osób dorosłych z uwzględnieniem odpowiedniej obróbki produktów zawierających substancje goitrogenne (warzywa kapustne, nasiona roślin strączkowych) oraz ze wskazaniem do wykluczenia produktów zawierających gluten oraz laktozę.
Dbamy o to aby zestawy były odpowiednio skomponowane:
błonnik pokarmowy pochodzi głównie z produktów zbożowych naturalnie bezglutenowych (ryż, kukurydza, gryka, maniok, owies) oraz surowych warzyw i owoców (przewaga formy surowej nad gotowaną), a także nasion roślin strączkowych,
produkty zbożowe – wykluczone zostają przetwory z zbóż glutenowych: pszenicy, żyta, jęczmienia i ich krzyżówek (mąki i produkty na ich bazie, płatki, kasze, otręby, zarodki, skrobie, słód), a stosowane są jedynie te zalecane i naturalnie bezglutenowe oraz pieczywo bezglutenowe, kukurydziane, gryczane; ryż brązowy, makaron gryczany, sojowy, ryżowy, kasze gryczana, kukurydziana, ryżowa, płatki kukurydziane, ryżowe, gryczane; otręby owsiane),
mleko i przetwory – bezlaktozowe o standardowej zawartości tłuszczu (1,5%); zaplanowaną ilość mleka i przetworów mleka zastępujemy napojami roślinnymi wzbogaconymi w wapń np. napojem owsianym, migdałowym, ryżowym, sojowym, kokosowym.
DIETOTERAPIA ZALECENIA:
Właśnie z tego powodu we współpracy z dietetykami Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego dostosowaliśmy budowę naszego menu do ścisłych zaleceń dietetycznych dla osób chorych. Nasze zestawy zawierają 5 zbilansowanych posiłków.
Dieta charakteryzuje się:
ograniczeniem spożycia mięsa i jego przetworów, a w jego miejsce stosowanie jaja oraz produktów mlecznych bez laktozy
dużą dawką warzyw i owoców ze wskazaniem przewagi tych w formie surowej,
Błonnik pokarmowy pochodzi głównie z pełnoziarnistych produktów zbożowych takich jak (pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, makaron razowy, grube kasze, płatki, otręby).
Wykluczeniem dodatku cukru i słodyczy.
Dostosowaliśmy również obróbkę termiczną do zaleceń dietetycznych diety w chorobach tarczycy dlatego wszystkie potrawy przygotowywane w naszej kuchni są:
gotowane na parze,
gotowane w wodzie a’dente,
pieczone w piecach konwekcyjno-parowych,
duszone,
smażone bez tłuszczu bądź z jego niewielką ilością,
wszelkie warzywa kapustne, rośliny strączkowe podawane są wyłącznie po ugotowaniu
PRZYKŁADOWE MENU DIETY W CHOROBACH TARCZYCY:
ŚNIADANIE: Fit owsianka na mleczku kokosowym z dodatkiem malin i bakali
DRUGIE ŚNIADANIE: Sałatka tabbouli
OBIAD: Kurczak curry z dzikim ryżem i kiełkami rzodkiewki
PODWIECZOREK: Budyń z kaszy jaglanej ze śliwkowo-gruszkowym musem
KOLACJA Omlet z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i rukolą
Zalecana zwartość podstawowych składników w przypadku poszczególnych kaloryczności zestawów MedCatering. Poniższa tabela przedstawia dzienną szacunkową wartość składników odżywczych wybranej kaloryczności programu dla diety Hashimoto z wykluczeniem glutenu. Może różnić się w zależności od aktualnego menu na konkretny dzień.
Dna moczanowa to zapalna choroba stawów spowodowana odkładaniem się w nich kryształków moczanu sodu. Towarzyszy jej podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi oraz zwiększone jego wydalaniem wraz z moczem...
Miażdżyca to przewlekła choroba zapalna naczyń tętniczych charakteryzująca się zwężeniem światła przepływu krwi na skutek postępującego rozwoju i rozrostu blaszki miażdżycowej.