Ze względu na to, że średnia długość życia znacznie się wydłużyła to wzrosła także zapadalność na choroby przewlekłe w tym na cukrzycę typu 2. Nieodpowiedni styl życia, w szczególności nieprawidłowa dieta oraz brak aktywności fizycznej zwiększają prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy typu 2. Dlatego ważna jest zmiana zwyczajów i nawyków żywieniowych. Odpowiednio dobrana dieta w cukrzycy typu 2 pozwala lepiej kontrolować poziom cukru we krwi, zredukować nadmierną masę ciała i tym samym zwiększyć wrażliwość tkanek na insulinę co z kolei przy konsultacji z lekarzem pozwala zmniejszyć dawki stosowanych leków.
W przypadku cukrzycy częstym problemem towarzyszącym okazują się choroby układu krążenia. Dlatego też dietą zalecaną jest model diety śródziemnomorski.
Od lat 60. XX wieku uważa się za skuteczne działanie prewencyjne chorób układu krążenia wdrożenie diety śródziemnomorskiej, czyli schemat żywienia ludzi zamieszkujących kraje Basenu Morza Śródziemnego.
CZYM JESY DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA?
W krajach Basenu Morza Śródziemnego do wczesnych lat 60 ubiegłego wieku mieszkańcy rzadko zapadali na choroby układu krążenia. Średnia długość życia w tych okolicach była największa. U podłoża tego leżały m.in. odpowiednia dieta, przyjęta aktualnie jako wzorcową dietę również w przypadku cukrzycy typu 2.
OGÓLNE ZASADY DIETY:
Na podstawie zbiorów nawyków mieszkańców Basenu Morza Śródziemnego, powstały założenia diety śródziemnomorskiej. Głównym założenie diety jest ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i zastąpienie ich jedno- i wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (w tym kwasami omega-3) wraz z odpowiednim spożyciem warzyw i owoców.
DIETOTERAPIA ZALECENIA:
Zgodnie z opinią dietetyków i naukowców, dieta śródziemnomorskie uznawana jest na dietę wzorcową, która powinna wytyczać trend jako wzór zdrowego odżywiania w prewencji wielu chorób, m.in. chorób układu krążenia. Właśnie z tego powodu we współpracy z dietetykami Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego dostosowaliśmy śródziemnomorski model żywienia do warunków polskich. Wykorzystujemy rodzime potrawy i produkty we właściwych proporcjach.
Dieta charakteryzuje się:
Dużą ilością różnorodnych warzyw i owoców,
Dużą ilością nasion roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych i orzechów,
Dodatkiem do potraw oliwy z oliwek,
Stosowaniem ryb bogatych w kwasy omega-3 (EPA i DHA) i umiarkowanym ich spożyciem.
Umiarkowanym spożyciem drobiu, mleka i przetworów mleka oraz jak najmniejszym spożyciem czerwonego mięsa, wędlin.
Błonnik pokarmowy pochodzi głównie z pełnoziarnistych produktów zbożowych takich jak (pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, makaron razowy, grube kasze, płatki, otręby) oraz surowych warzyw i owoców. Dostosowaliśmy również obróbkę termiczną do zaleceń dietetycznych diety śródziemnomorskiej, dlatego wszystkie potrawy przygotowywane w naszej kuchni są:
gotowane na parze,
gotowane w wodzie a’dente,
pieczone w piecach konwekcyjno-parowych,
duszone,
smażone bez tłuszczu bądź z jego niewielką ilością,
Dbamy również o dobór odpowiednich dla choroby z cukrzycą typu 2 składników stosowanych w diecie śródziemnomorskiej, co przedstawia poniższa tabela:
PRZYKŁADOWE MENU DIETY CUKRZYCY TYPU 2:
ŚNIADANIE: Frittata z dipem pomidorowym
DRUGIE ŚNIADANIE: sałatka tabbouleh
OBIAD: Grillowany kurczak w sosie beszamelowym z kaszą gryczaną i sałatką wiosenną
PODWIECZOREK: Pasta z suszonych pomidorów z chrupkim pieczywem razowym
KOLACJA: Chilli con carne z pełnoziarnistą tortillą
Zalecana zwartość podstawowych składników w przypadku poszczególnych kaloryczności zestawów MedCatering. Poniższa tabela przedstawia dzienną szacunkową wartość składników odżywczych wybranej kaloryczności programu z grupy diety śródziemnomorskiej. Może różnić się w zależności od aktualnego menu na konkretny dzień.
Dna moczanowa to zapalna choroba stawów spowodowana odkładaniem się w nich kryształków moczanu sodu. Towarzyszy jej podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi oraz zwiększone jego wydalaniem wraz z moczem...
Miażdżyca to przewlekła choroba zapalna naczyń tętniczych charakteryzująca się zwężeniem światła przepływu krwi na skutek postępującego rozwoju i rozrostu blaszki miażdżycowej.