Gluten to białko występujące w nasionach zbóż takich jak pszenica, żyto czy jęczmień1. U osób zdrowych gluten jest prawidłowo trawiony i nie działa szkodliwie na komórki błony śluzowej jelita. Z tego względu dieta bezglutenowa powinna być stosowana tylko i wyłącznie u osób ze zdiagnozowaną alergią na gluten lub pszenicę, z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten (NCGS) lub nietolerancją pokarmową.
Dieta bezglutenowa jest dietą konieczną w leczeniu chorób glutenozależnych. Istnieją też pewne przesłanki pozwalające domniemywać, że stosowanie jej wpływa na poprawę stanu zdrowia osób z wybranymi chorobami autoimmunizacyjnymi, neurologicznymi, psychicznymi czy w zespole jelita drażliwego. Na całym świecie w krajach wysoko rozwiniętych obserwuje się rosnące zainteresowanie dietą bezglutenową2. Szacuje się, że nawet 10-20% populacji USA i Australii stosuje dietę bez glutenu.
Wykluczenie z diety glutenu bez fachowej wiedzy i wskazań medycznych może jednak prowadzić do niedoborów pokarmowych. Najczęściej błonnika pokarmowego, żelaza, witamin z grupy B, dlatego zaleca się wybór diety opracowanej przez specjalistów, która będzie prawidłowo zbilansowana. W przypadku braku medycznych podstaw do stosowania diety z wykluczeniem produktów glutenowych, warto skorzystać ze standardowych diet redukcyjnych.
Przedstawiona wersja diety bez produktów glutenowych nie jest dietą bezglutenową dedykowaną osobom ze stwierdzoną celiakią.
CZYM JESTY DIETA BEZGLUTENOWA?
To dieta pozbawiona wszystkich produktów, w których składzie występuje gluten, łącznie z produktami w których naturalnie nie występuje, ale został celowo dodany w procesie produkcji np. niektóre napoje mleczne. Dieta bezglutenowa budzi wiele kontrowersji i rodzi wiele pytań dotyczących słuszności jej stosowania, jednak niewątpliwie w przypadku osób z chorobami glutenozależnymi, dieta bezglutenowa staje się jednym rozwiązaniem.
OGÓLNE ZASADY DIETY:
W przypadku diety bez produktów bezglutenowych zaleca się spożycie do 5 pełnowartościowych posiłków w ciągu dnia. Dieta z wykluczeniem produktów glutenowych odpowiada zaleceniom żywieniowym dla osób dorosłych. Należy zaznaczyć, iż gluten znajduje się nie tylko w produktach zbożowych. Znajdziemy go również w takich produktach jak:
wędliny i konserwy,
parówki,
serki topione,
majonezy i dresingi,
chipsy czy dania instant.
DIETOTERAPIA ZALECENIA:
Właśnie z tego powodu we współpracy z dr hab. Ewą Lange oraz dr Aleksandrą Kołotą -dietetykami Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego przygotowaliśmy menu dla diety bez produktów glutenowych. Opracowane jadłospisy odpowiadają wszelkim zaleceniom dedykowanym alergiom i nietolerancjom pokarmowym i przygotowywane są z uwzględnieniem zarówno rodzimych składników jak i tych nowoczesnych składników dostępnych na rynku. Zalecamy aby przed rozpoczęciem diety bez produktów glutenowych naszej marki MedCatering skonsultować się z lekarzem prowadzącym.
Dieta opracowana przez nasz Zespół MdCatering charakteryzuje się wykluczeniem:
pszenicy (i jej odmian: orkisz i płaskurka), jęczmienia, żyta, mąk: pszennej, żytniej, jęczmiennej, płatków: pszennych, jęczmiennych, żytnich kaszy mannej, kuskus, bulgur, kaszy jęczmiennej.
Napojów mlecznych z dodatkiem słodu jęczmiennego, jogurtów z dodatkiem płatków, ziaren ze zbóż glutenowych, deserów mlecznych z glutenowymi dodatkami,
Majonezów, margaryn z dodatkiem ziaren, olejów z kiełków pszenicy, smalcu, słonin.
Dostosowaliśmy również obróbkę termiczną do założeń diety wykluczającej produkty glutenowe, dlatego wszystkie potrawy przygotowywane w naszej kuchni są:
gotowane na parze,
gotowane w wodzie a’dente,
pieczone w piecach konwekcyjno-parowych,
duszone,
smażone bez tłuszczu bądź z jego niewielką ilością,
PRZYKŁADOWE MENU DIETY BEZ PRODUKTÓW GLUTENOWYCH:
ŚNIADANIE: Kanapki z hummusem i warzywami
DRUGIE ŚNIADANIE: Koktajl mleczno-owocowy z amarantusem
OBIAD: Faszerowany filet z kurczaka, kasza z warzywami, surówka
PODWIECZOREK: Kefir, mix orzechów i nasion
KOLACJA Serek wiejski z warzywami, pieczywo
Szacunkowa zwartość podstawowych składników w przypadku poszczególnych kaloryczności zestawów MedCatering. Poniższa tabela przedstawia dzienną szacunkową wartość składników odżywczych wybranej kaloryczności programu z grupy nietolerancji i alergii pokarmowych. Może różnić się w zależności od aktualnego menu na konkretny dzień.
Dna moczanowa to zapalna choroba stawów spowodowana odkładaniem się w nich kryształków moczanu sodu. Towarzyszy jej podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi oraz zwiększone jego wydalaniem wraz z moczem...
Miażdżyca to przewlekła choroba zapalna naczyń tętniczych charakteryzująca się zwężeniem światła przepływu krwi na skutek postępującego rozwoju i rozrostu blaszki miażdżycowej.