Współczesna określenie „starość” nie jest tak oczywiste jak jeszcze kilkanaście lat temu. Współczesne życie seniorów może być powiem pełne ekscytujących wyzwań, przygód i nowych doznań, dzięki czemu przez wielu interpretowana jest jako nowy, ważny rozdział w życiu. Rozwój i zmiany społeczne rewidują bowiem spojrzenie na starość, nijako wprowadzając nowe podziały i spostrzeżenia w tym obszarze. Zmiany medyczne oraz coraz to większa świadomość sprawiła, że obecna, średnia długość życia jest znacznie przesunięta, a sami seniorzy są aktywni i żyją w stosunkowo dobrym zdrowiu. Bez wątpienia jest to zasługa zmiany stylu życia, genetyki, dostępu do leków, a także edukacji w zakresie poprawnego żywienia i komponowania swoich posiłków. Właśnie dlatego w naszej marce Medcatering stworzyliśmy dietę dedykowaną seniorom. Uważamy, że wiek to tylko liczba, a o zdrowie należy dbać przez całe życie!
CZYM JEST DIETA LEKKOSTRAWNA (ŁATWOSTRAWNA)?
Współcześnie obok leczenia farmakologicznego, niezwykle istotna okazałą się kwestia odpowiedniej diety. Zaleca się unikanie potraw i napojów nasilających objawy choroby, szczególnie obfitych porcji, pokarmów pobudzających wydzielanie żołądkowe, uwalniających gazy w żołądku czy mających w swoim składzie niestrawne cukry. Wiele badań wskazuje na to, że nadwaga oraz otyłość są czynnikami ryzyka choroby refluksowej przełyku oraz zmian zapalnych w jego obrębie.
OGÓLNE ZASADY DIETY:
Aby przyspieszyć regenerację błony śluzowej i zmniejszyć jej stan zapalny stosuje się dietę łatwostrawna, która polega na eliminacji produktów mogących w sposób pośredni lub bezpośredni działać drażniąco na przełyk, takich jak:
Tłuste produkty, marynaty, różnego rodzaju wędzonki czy ostre przyprawy, czekolady
produkty z wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
DIETOTERAPIA ZALECENIA:
Zgodnie z zaleceniami, dieta w przypadku zapalenia przełyku, powinna zawierać do 5-6 posiłków o małej objętości. Nasz catering dostarcza 5 pełnowartościowych posiłków, które spełniają ściśle określone wytyczne żywieniowe. Zawartość błonnika w zestawach MedCatering nie przekracza 25 gram i pochodzi on jedynie ze świeżych warzyw i owoców oraz delikatnego pieczywa pszennego czy kasz.
Zastosowaliśmy również odpowiednie sposoby obróbki termicznej, dlatego wszystkie potrawy przygotowywane w naszej kuchni są:
gotowane na parze,
rozgotowywanie w wodzie,
pieczenie w rękawie lub pergaminie
zdrowe tłuszcze do potraw dodaje się po ich przyrządzeniu
Dodatkowo przed obróbką termiczną, wszystkie wykorzystane w produkcji warzywa i owoce zostają odpowiednio przygotowane (np. obrane ze skórki, usunięte zostają części zwłókniałe i twarde).
PRZYKŁADOWE MENU DIETY LEKKOSTRAWNEJ:
ŚNIADANIE: Płatki ryżowe na mleku z dodatkiem borówek,
DRUGIE ŚNIADANIE: Wytrawny omlet z twarożkiem
OBIAD: Gotowany na parze pstrąg z delikatna marchewką baby i ziemniakami,
PODWIECZOREK: Jogurt naturalny z nektarynką bez skórki,
KOLACJA Krem z dyni z grubo otartą mozzarellą
Zalecana zwartość podstawowych składników w przypadku poszczególnych kaloryczności zestawów MedCatering. Poniższa tabela przedstawia dzienną szacunkową wartość składników odżywczych wybranej kaloryczności programu z grupy chorób układu pokarmowego. Wartości mogą różnić się w zależności od aktualnego menu na konkretny dzień.
Dna moczanowa to zapalna choroba stawów spowodowana odkładaniem się w nich kryształków moczanu sodu. Towarzyszy jej podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi oraz zwiększone jego wydalaniem wraz z moczem...
Miażdżyca to przewlekła choroba zapalna naczyń tętniczych charakteryzująca się zwężeniem światła przepływu krwi na skutek postępującego rozwoju i rozrostu blaszki miażdżycowej.